Vlaamse brieven
Vlaamse oostfrontbrieven - Freiwilligen Legion Flandern
2 brieven van Vlaamse Waffen-SS vrijwilliger – Legion Flandern – Hugo Servaes – Gevallen in Jampol 'maart 1944'.
Hugo Servaes werd geboren op 24.08.1925 in Campenhout. Als jonge idealist sloot hij zich aan bij de Vlaamse collaboratieorganisatie DeVlag – Deutsch-Vlämische Arbeitsgemeinschaft en meldde zich in april 1942 als vrijwilliger voor de Freiwilligen Legion Flandern. Hugo was betrokken bij enkele van de meest intense en brute gevechtssituaties aan het oostfront en viel op 4.03.1944 in Jampol, Oekraïne, op 18-jarige leeftijd. Hugo schreef veel brieven tijdens zijn jaren in de Waffen-SS. Hieronder staan twee brieven die werden verzonden vanuit Senheim in januari 1943.
Twee brievenveloppen verstuurd naar Vlaamse Waffen-SS vrijwilliger – Legion Flandern – Alfons van Dyck
Oberscharführer Van Dijck Alfons
Alfons van Dijck werd geboren op 16.10.1923 in Aartselaar, overleefde de oorlog en stierf in alle rust op 13.12.2000 in Sint-Niklaas. Na zijn dood werden zijn asresten verspreid op de Schoonselhof begraafplaats in Antwerpen. Alfons trad op 23.05.1941 toe tot de Waffen-SS en bereikte de rang van Oberscharführer. Hij diende bij verschillende eenheden, waaronder de 6e compagnie van de SS Freiwilligen Standarte "Nordwest", de SS Freiwilligen Legion "Flandern", het eerste bataljon van de 4e compagnie van de 6e SS Freiwilligen Sturmbrigade "Langemarck" en de 27e SS Freiwilligen Grenadier Division "Langemarck". Alfons raakte twee keer gewond tijdens de oorlog: eenmaal in 1942 en opnieuw op 26.02.1944 in Jampol, Oekraïne. Voor zijn dienst ontving hij verschillende onderscheidingen, waaronder het IJzeren Kruis Tweede Klasse op 26.04.1944 en de Verwundetenabzeichen in Schwarz, een onderscheiding voor gewonde soldaten.
Vlaamse oostfrontbrieven - Sturmbrigade Langemarck - Divisie Langemarck - Waffen SS
Een 8-delige brief van Untersturmführer Luc Bottu, geschreven op vrijdag 17 juli 1944 - Gesneuveld in Narwa - I. Btl./3./6. SS. Freiw. Sturmbrigade Langemarck
Een brief uit december 1943 van Kamiel van den Bossche - Sturmbrigade Langemarck - Gesneuveld op 31-07-1944 in Narwa
Vlaamse Waffen SS brief 19.06.1944 Ansbach
Vlaamse NSKK en OT brieven

Een brief van een Vlaamse NSKK vrijwilliger – Gustaaf Aerts (17–8–43) – Feldpostnr: L 44897/A7 –
NSKK Regiment 3.
Gustaaf Aerts werd geboren op 01.07.1908 in Ramsel en stierf op 12.03.1985 in Schriek. Hij diende in het NSKK Regiment 3. Hij werd veroordeeld tot 3 jaar en 6 maanden. Staatsblad SB1950/06037.
Een brief van een Vlaamse NSKK-vrijwilliger uit Diest (België) op 4 februari 1944.
Tijdens de oorlog werd de citadel van Diest door de Duitsers gebruikt als een opleidingsschool voor het NSKK (Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps). Vlaamse, Nederlandse en zelfs Franse vrijwilligers werden daar opgeleid als vrachtwagenchauffeurs.
"Beste kameraad Jul.
Het zal u wel verwonderen een klein briefje van een NSKK man te ontvangen. Zooeven heb ik hier een briefje ontvangen van onze flinke kolega Kamiel. Denkelijk is dit toch aan u gericht en kom het u te zenden. Waarschijnlijk zult ge weeral eens om de zooveelste keer hooren zeggen hebben dat ik ging. Ja deze gedachten hebben mij weer eens tot een groot misnoegheid gebracht en ben reeds terug in Diest aangeland. Hoe ga ik hier binnen korten tijd voor de tweede maal vergaren. Dit is me werkelijk tegengevallen hoor! Want nooit had ik dit durven denken in het NSKK zoo weinig te mogen bijdragen aan deze lange en harde strijd. Er zijn er reeds zoovele na mij gegaan die al heel wat anders gepresteerd hebben dan ik. Nu één troost kan ik nog vinden daar ik aan de toestand nog geen einde zien kan en denkelijk vooraleer het kan gedaan zijn. Ik voel eens de kans krijg om dan mijn plicht te doen zooals 't moet. Wanneer ik zulke brieven lees als deze die zich hierbij bevind, dan doet het me leed zulke kerels niet kunnen aan hun zijden sturen. Die kunnen ten minste spreken van soldaten leven en ervaringen al zijn het dan nog kerels van u jaar hebben ze toch moed en strijdlust. Ik moet zulke kerels bewonderen hun geloof in de overwinning is onwankelbaar. Spijtig dat er zoo weinig van deze mannen in ons Vlaanderen rondlopen want op hen kan men bouwen. Daarom eens wanneer zij hun taak zullen voltooid hebben, en later naar onze heimat terug keren richten ze voor ieder een voorbeeld wezen en dan bukken of buigen. Bij deze gedachten sluit ik mijn kort briefje, een warme handdruk en volksche groet
Heil Hitler"
Een brief van Jan Lemmens, een Vlaming bij NSKK regiment 4 - Feldpostnr. 10596



Twee brieven van Leo, een Vlaamse OT-vrijwilliger (Organisation Todt) uit de Kaukasus – Baustab Speer Ostbau OT
Deze eenheid aan het Oostfront had als primaire functie het plannen en uitvoeren van bouwprojecten voor zowel militaire als civiele infrastructuur. Deze activiteiten omvatten de bouw en het onderhoud van wegen, spoorwegen, vliegvelden en verdedigingswerken, die essentieel waren voor de Duitse oorlogsinspanningen aan het Oostfront. (In de tweede brief wordt vermeld dat hij zich in de Kaukasus bevindt.)