Vlaamse/Waalse NSKK

17-02-2025

Het Nationalsozialistische Kraftfahrkorps (NSKK) was een paramilitaire organisatie van de NSDAP, officieel opgericht van mei 1931 tot 1945. Tijdens de oorlog speelde het NSKK een belangrijke rol in het Duitse leger door continu te zorgen voor de bevoorrading van munitie, voedsel, brandstof en alles wat het Duitse leger nodig had. In Vlaanderen werd de werving voor de NSKK georganiseerd door het VNV (Vlaamsch Nationaal Verbond), specifiek de Dietsche Militie/Zwarte Brigade (DM-ZB).

Vrijwilligers werden geïnformeerd dat ze zouden deelnemen aan transport van bevoorrading. De wervingscampagne was een groot succes! Meer dan 3.000 Vlaamse vrijwilligers schreven zich in 1941 in. Vlaamse vrijwilligers voor het NSKK maakten deel uit van Gruppe Luftwaffe, belast met het transport voor de Duitse Luftwaffe.

Het NSKK was georganiseerd in drie aparte groepen:

  • Gruppe Luftwaffe, belast met transport voor de Duitse luchtmacht
  • Gruppe Speer, toegewezen voor transport voor de wapenindustrie.
  • Gruppe Todt, gefocust op de bouw van militaire gebouwen en verdedigingswerken.

De NSKK Gruppe Luftwaffe bestond uit 2 brigades en telkens 3 regimenten.

Brigade 1

  • Regiment 1
  • Regiment 2
  • Regiment 3

Brigade 2

  • Regiment 4
  • Regiment 5
  • Regiment 6

Volgens de analyse van Jan Vincx in Volume 1 van de reeks "Vlaanderen in uniform" zaten de meeste Vlamingen bij regiment 4 en 6. Hoewel ik ook brieven en documenten heb van Vlamingen die in de regimenten 1, 2 en 3 zaten.

Gasmaskerbus van een Waalse NSKK-vrijwilliger "Leonard Henri"

Leonard Henri werd geboren op 18 januari 1927 in Brussel. Tijdens de oorlog meldde hij zich als vrijwilliger bij het NSKK. Zijn naam en servicenummer 8509 zijn zowel op het gasmasker als op de gasmaskerbus terug te vinden. Onderaan de bus staat ook zijn Feldpostnummer "L51945L" vermeld, wat overeenkomt met de NSKK Gruppe Luftwaffe.

Henri kwam op tragische wijze om het leven op 19 december 1943 in Beaurainville (Frankrijk), op slechts 16-jarige leeftijd. Vermoedelijk stierf hij bij een auto-ongeluk aangezien hij vrachtwagenchauffeur was bij de NSKK Gruppe Luftwaffe.

Hij ligt begraven op de Duitse militaire begraafplaats te Bourdon (Frankrijk).

Zijn oudere broer "Paul Leonard" vocht bij het Waals Legioen en later bij de SS-Sturmbrigade Wallonien.

Löhnungs - Ausweis van NSKK vrijwilliger Martinus Van Leemput

Martinus Van Leemput, geboren op 17 juli 1900 en woonachtig aan de Duffelsesteenweg 3 in Sint-Katelijne-Waver.

Hij meldde zich op 22 maart 1942 aan bij de NSKK met de rang van Obersturmmann en werd op 20 april 1944 bevorderd tot Rottenführer. Zijn Löhnungsausweis dateert van 1 januari 1945 en is ingevuld voor de maanden januari tot en met mei 1945. Tijdens de laatste maanden van de oorlog was hij actief in het Sonderkolonne (SK) 5 bij NSKK regiment 2.

Na de Duitse capitulatie werd hij kortstondig ingelijfd bij het Grenadier Ersatz- und Ausbildungs-Bataillon 22. Een week later volgde een overplaatsing naar een Leichte Heimat-Flakbatterie (68/XI), vermoedelijk nabij Osnabrück. Vermoedelijk werd hij met deze luchtafweereenheid krijgsgevangen genomen.

De foto en aanvullende informatie zijn afkomstig uit Van Leemput's Soldbuch, dat deel uitmaakt van de collectie van D&KR. Veel dank aan hen voor het delen ervan. 

Vlaamse Wolfsangel zoals gedragen door NSKK-vrijwilligers van de Dietsche Militie – Zwarte Brigade (DM-ZB).

Het Wolfsangel schild werd gedragen door Vlaamse vrijwilligers in het NSKK en de Dietsche Militie – Zwarte Brigade (DM-ZB). Dit Wolfsangel mouwschild is gemaakt van oranje stof met een plain weave, gevormd over een buckram versteviger. Een zwart Wolfsangel runenembleem is machinaal op het schild genaaid. Deze Vlaamse Wolfsangel mouwschilden werden in Vlaanderen gemaakt.

NSKK Erkennungsmarke Brigade Luftwaffe
(NSKK 1 BRIG L 6243)

NSKK Brigade Luftwaffe erkennungsmarke zoals gedragen door Vlaamse, Nederlandse, Franse, ... vrijwilligers voor het NSKK. Deze EKM heeft nummer 6243.

De NSKK Gruppe Luftwaffe Brigade 1 bestond uit  3 regimenten. (regiment 1, 2 en 3). Waartoe ook verschillende Vlamingen behoorden. 


Vraaglijst voor den dienst in de NSKK – Brigade Luftwaffe